2012. január 9., hétfő

Depok City (Indonesia) Scene Report

Alfian-al úgy ismerkedtem meg, hogy még valamikor 2010-ben rám írt myspace-en, hogy szívesen kiadná Indonéziában a demónkat. Na mondom.. miafasz? király! ..na abból azóta sem lett semmi, de rajta van az ügyön állítólag.. Na mindegy is, van itt helyette tőle egy színtérriport tele király bandákkal, amikre jó odafigyelni. Aki annak idején rá volt izgulva a No Choice In This Matter-re vagy a Last One Standing-re, most kezdheti verni a seggét a földhöz! (Bocs, ha valami már nem teljesen aktuális, régebbi cucc)

Hello! Alfian vagyok Indonéziából, pontosabban Jáva nyugati részéről, Depok City-ből. Szeretném Marcinak megköszönni a lehetőséget és bocs, hogy ilyen sokáig írtam ezt a riportot. Én most nem az egész Indonéz színtérről fogok írni, mivel nem is igazán tudom, hol lehetne elkezdeni olyan zavaros. Inkább csak az én városomról írnék, Depokról. Oké, mielőtt elkezdenék a színtérről írni, elsőként egy kis bevezetés a városról.Depok egy kis város, ami két nagyobb város, Jakarta és Bugor között helyezkedik el. Amikor ide költöztünk kb. 1996-ban a levegő nagyon tiszta volt, amerre néztél mindenfelé fákat láttál, és a járművek hangja sem volt túl hangos. De ez mára eléggé megváltozott. A levegő nagyon meleggé vált, a beépített területek mostanra kb. akkorára nőttek mint a fás területek. Megnőtt a forgalom az utcákon és mindennaposak lettek a közlekedési dugók.. ami elég nagy szopás. Most pedig lássuk a színteret…
Ezen a színtéren az új srácok nem nagyon követik figyelemmel a mozgalmukat a kezdetektől. Én ténylegesen aktív tagja a színtérnek csak úgy kb. 2007-ben lettem, szóval főleg akkortól vagyok benne a képben bandákkal, fanzinekkel kapcsolatban, úgyhogy bocs, ha néhol hiányos a tudásom.
A színtér meglehetősen sokat fejlődött Depokban az elmúlt években. Ha visszanézünk 2007-be az akkori hardcore bandákat a két kezeden meg tudtad volna számolni, most azonban egészen biztos, hogy nem tudnád. Na akkor kezdem a zenekarokkal, szerencsére nagyon sok király bandánk van a hardcorepunk-tól a fastcore-on át egészen a grindcore-ig…

TASTE OF FLESH: Ha jól tudom 2000 óta léteznek. Fastcore-t játszanak egy kis Outlast beütéssel, ami nekem nagyon bejön. A "Hail hail thrash" című albumukat egyszerűen nem lehet megunni. Az énekesük hosszú ideje csinál egy fanzint, ez most ismét nem aktív.
THINKING STRAIGHT: Ez már igen. Straight edge hardcore Depok City-ből. 1996 óta töretlenül aktívak. Nagyon szeretem a "Positive Crew" című albumukat. Az Outlast hatás itt még jobban megfigyelhető. Ebben az évben jött ki az új albumuk, amiről páran azt mondták, hogy nagyon metálos. Én eddig még nem hallottam. http://www.myspace.com/thinkingstraight88
PAPER GANGSTER: New School hardcore-t játszanak. Ha Earth Crisis fan vagy akkor ezt is meg kell hallgatnod. Úgy tudom, hogy 1997 óta aktívak.
TUMOR GANAS: Igazi grindcore támadás! Eléggé tanácstalan vagyok, hogy mit mondhatnék rúluk. Grindcore egy kis punk beütéssel, de nem túlságosan metál. Pár ember mince core-nak hívja.
BUSUK: Egy újabb grindcore banda, valamivel több metal hatással. Nagyon bírom ezt a bandát. A legújabb hírek velük kapcsolatban, hogy lesz egy split lemezük a Laknat nevű grindcore bandával(Malang, East Java) http://www.myspace.com/busukvbeat
NOD OFF: Kezdetben főleg az európai oldschool bandák voltak rájuk hatással, most pedig new school/beatdown-t játszanak. Ha bírod a régi Hatebreed-et vagy a Terrort akkor meg kell hallgatnod ezt a bandát! Egy éve jött ki az albumuk "Save The Culture" címmel a Don't Talk Records-nál.
OUR SPIRIT: Én zöld hardcore bandának hívom őket, mivel a számaikban nagyon sokat foglalkoznak a környezetvédelemmel. Az első demójuk leginkább a Selection 8 zenéjéhez volt hasonló, most pedig inkább a Verse, Have Heart vonalon mozognak. Nemrég vettek fel egy split-et a solo-i (Central Java) Try Hard nevű beatdown hardcore bandával. http://www.myspace.com/ourspirit09

COMEBACK ATTACK: Ebben a bandában éneklek. Oldschool hardcore-t játszunk, de azt hiszem nem vagyunk teljesen oldschool hardcore banda. Én jobban szeretem having fun hardcore-nak nevezni (Indonéziában ezt suka suka hardcore-nak hívjuk). Nem akarunk úgy kinézni mint a Gorilla Biscuits vagy éppen a Judge, mi csak magunk akarunk lenni. Szóval rád van bízva, hogy akarod nevezni a zenénket. Sajnos már vagy 2 éve nem vagyunk valami produktívak. Az utolsó anyagunk egy 4 way split az Our Spirt,HolyShit, és a francia No Body Straight társaságában, ami 2009-ben jött ki. Úgy tervezzük, hogy ebben az évben összeszedjük a számainkat és kiadjuk split formában a Bakteri Jahat-tal. Továbbá aktív önkéntesek vagyunk a depok-i Food not bombs-nál.
STRUGGLE OF YOUTH: A No choice In This Matter és az Endzweck "áldozatainak" egyike, hahaha. A 2010-es demójuk szerintem a legjobb demó lett a városban. A legújabb hír róluk, hogy akarnak csinálni egy 4 way split albumot. Ők is Food not Bombs önkéntesek
BAKTERI  JAHAT: Oldschool hardcore. A 2010-es demójuk már jóval harmónikusabb volt mint az első demó, ami még elég zajos és nyers volt. Comeback Attack-al közös split várható hamarosan. Páran közülük Food not Bombs önkéntesek. http://www.myspace.com/bakterijahatkeras
PIT BULL: Oldschool hardcore/punk. 2008-tól játszanak együtt. Nemrég majdnem feloszlottak, de 2010-ben visszatértek, most dedig már az új demón dolgoznak. Éppen  társzenekart keresnek egy split-hez. Nem lennétek benne? :). Jah és ők is szintén FNB önkéntesek.
CINTA MONYET: Fastcore király szövegekkel és valamennyi grindcore hatással, ami nem túl domináns de arra pont elég hogy elindítsa az őrületet a tánctéren. Az énekes és a basszer srác játszik még ezen kívül a Nod Off-ban. Ha szereted a Bettercore-t...
ROTTING REX: Az első demójuk (2008) még elég metálos volt, mivel az énekes és a gitáros metálos. Viszont a mostani formácót már csak két tag alkotja és a zene is sokkal punkosabbá vált. A dobos még dobol a Comeback Attack-ban is. Ha bírod az olyan bandákat mint az Unholy Grave, hallgasd meg őket. Grind on! http://www.myspace.com/rottingrexgrindcore
WALKING AGAIN: A Charles Bronson mindenhol elvetette a magját. Szeretem ezt a bandát bár néhány számuk szövege egy kicsit szexistának tűnik. Ez mindenképpen minusz pont, viszont ha szereted a Spazz és a Bettercore zenéjét akkor ez is be fog jönni. http://www.myspace.com/walkingfastagain
REAL PROJECT: A Cinta Monyet dobos side-project-je, mint énekes tevékenykedik. Van egy demójuk, amit elég jó minőségben sikerült rögzíteni. Első próbálkozásoknál még nagyon érződött rajtuk az Outlast hatás, most már inkább a Champion felé húznak. Várjuk az új albumot! http://www.myspace.com/realproject
MONICAFORGANA: Crossover/thrashmetal. A Struggle of Youth tagok project zenekarja. Valószinűleg megigézte őket a sok Slayer és Municipal Waste hallgatás. Ebben az évben jött ki az első demó CD-jük.
FUISE: Ebben a bandában a Monicaforgana énekese dobol és a Monicaforgana basszusgitárosa énekel. Modern hardcore-t játszanak a  Verse nyomdokain. Már felvettek pár számot, de a kiadásra még várni kell egy kicsit.

FANZINEK
Rengeteg fanzine van a városban, de ezek közül már csak néhány maradt aktív a mai napig. Ezek:
BUNGKAM SUARA: Ez az én fanzinem. Eddig még csak három számot élt meg A5-ös formátumban, de már csak egy lépésre vagyok attól, hogy kész legyen a negyedik. Olyan kiadványokról írok amik közel állnak hozzám, a színtérről és az összes tevékenységről amit fontosnak tartok.
CORET KERTAS: Fél art-fanzine. Yudha a.k.a. Ucrit szerkeszti aki mellesleg egy igazi művész. Lépj kapcsolatba vele, ha akarsz pár király cuccot. Eddig 2 szám jelent meg.
NEW BORN FIRE: 2005-ben tünt fel ez a fanzine, ami nem kizárólag egy hardcore/punk témájú lap. Néha van benne szó az indie és a metál színtérről is. Aditya szerkeszti, aki egyéként basszusgitározik az Obsesif Komplusif-ban. Eddig 9 szám látott napvilágot.

RECORD LABELS&DISTROS :
TERIAK RECORDS: 2000 óta töretlenül működő DIY fastcore/grindcore kiadó és disztró. Ari Bowkore viszi a kiadót és számos olyan fasza bandát kiadott már mint a Bob barker, Proletar, Fatal Nunchaku stb.. Ha van valami király hc/punk anyagod akkor feltétlenül lépj vele kapcsolatba.
SHP MERCH: Ilham (Non Antagonis, Armada From Hell) disztrója. Ha szeretnél valami Mech-öt Indonéziából, fordulj hozzá nyugodtan.
LEST DANCE: Arif (Cinta Monyet, Nod Off) disztrója. Kb. ugyanaz mint az SHP.
WORM STUFF: Ez pedig Falda Time Ups nevű kiadójának a reinkarnációja. Most nem csak zene kiadással foglalkozik, hanem jópár Indonéz banda pólóját árulja, és postázza világszerte.
DON'T TALK RECORDS: Az én saját kiadóm.. többnyire házi készítésű DIY cuccok. Jelenleg 5 projecten is dolgozok. A legutolsó kiadványom egy válogatás cd, amin 24 hc/punk banda szerepel.
SABLON13&LOCAL THREAT RECORDS: Dhela(The Silent) lemez kiadó és Disztró projectje. Náluk  mindenféle dolog megtalálható ami a punkhoz kapcsolódik.

Nagyjából ezek a legfontosabb dolgok, amiket tudni a helyi színtérről, remélem nem volt túl unalmas :)
Üdvözlet Depokból!
Alfian
goodboyisnotsolution(at)yahoo(dot)com
/Marci/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése