2012. január 7., szombat

Still Interjú

A Still egy király sxe banda Ukrajnából. 2008-ban úgy tűnt, hogy 1 demó után feloszlottak, de ezt most megcáfolták és új erővel vágnak bele a hardcore-ba. Erről, és még pár kapcsolódó dologról faggattam ki a banda frontemberét, Tim-et, akit ha egy kicsit is érdeklődtök az Ukrán/Orosz színtér iránt, akkor nem kell bemutatnom nektek, leginkább olyan zenekarok kapcsán mint a Clearsight, Set Adrift vagy akár az Aspire…

Helló Tim! Hogyan és mikor kezdődött a Still? Mik voltak a fő fordulópontok a banda történetében?
Először is szeretnénk megköszönni a lehetőséget, hogy megoszthatjuk veled a gondolatainkat ezen az interjún keresztül, talán valaki talál valami érdekeset is benne. A Still 2008-ban kezdődött. Ez egy olyan időszak volt, amikor a színtéren az igazságot hazugságok és pletykák homályosították el és az emberek nem akartak mást, mint gyűlölni egymást, legalább is ekkor ezt mi így láttuk. Gyorsan összeraktunk egy 5 számos demót, amit a Reason Records adott ki kazettán és cd-n, valamint volt néhány koncertünk Ukrajnában és Oroszországban. Volt egy pár tagcsere a banda életében, de mostanára ez lett az ötös az, ami tökéletesen ki tudja fejezni az érzéseinket és érzelmeinket. Szóval, ez most egy erős formáció a tagok tekintetében. Elég nehéz volt néha egyben tartani a bandát, mivel pár tag különböző időszakokra kiszállt ekkor elég halottnak tűnhetett a zenekar. De mára minden megváltozott, szóval nagyon boldogok vagyunk, hogy megoszthatjuk a gondolatainkat a bandán keresztül és, hogy együtt játszhatunk.

2010-ben újra kiadtátok a demótokat, ami a „New beginning” címet kapta. Most pedig kijött egy két számos demó (Anger of the past), szintén régi számokkal. Lesznek új számok is? Esetleg egy LP?
Az LP-nk gyakorlatilag készen van. A legnagyobb probléma most a pénz a felvételére. Megpróbáljuk a legjobbat kihozni magunkból, hogy 2011 végéig kihozhassuk az első LP-nket, de ha közbejön valami probléma és csak télen vagy jövőre tavasszal lesz kiadva, akkor sem történik semmi tragédia. A számok az LP-re már másfél éve meg vannak írva, csak nem volt időnk és néhány dolog közbe is jött, ami lassított minket és elcsúsztatta a felvételt. Szeretjük ezeket a dalokat és reméljük, hogy az emberek is megtalálják majd benne az érzéseiket és a gondolataikat. A címe „Through the emptiness” lesz.

Szerintem nagyon egyedi és különleges hardcore zenét játszatok. Különösen szeretem a lassabb basszus témákat a zenétekben. Mik a legnagyobb hatásaitok?
A legnagyobb hatás az életünk. Keresztűl rohanunk az életen, a különböző helyzetekben sérüléseket szerzünk, fájdalmat érzünk.. és minden falat épít körénk. Tele vagyunk lelkesedéssel és erővel, hogy leromboljuk ezeket a falakat és megalapozzuk az önkifejezésünket a zene segítségével. Ahogy telik az idő öregebbek leszünk és reméljük bölcsebbek is és pár dologban megváltozik az álláspontunk. A számaink sötétebbé, depresszívvé, lassabbá és érzelmesebbé válnak. Csak éljük az életünket és arról beszélünk milyen érzéseket vált ki belőlünk a minket körülvevő világ.

A poszt-szocialista országokban általában később jelentek meg a punk/hardcore zenekarok. Hogy zajlott ez a te országodban? Mondj pár régebbi hardcore bandát, mert én nem nagyon ismerem a régebbi Ukán szinteret.
Ez a színtér elég fiatal, aminek van jó és rossz oldala is.. Az első bandák 2005-2006-ban alakultak.
Nem volt különbség városok között akkoriban, egy nagy színtér volt az egész olyan bandákkal mint a Ы, Pinkin Drink, Feelings Betrayed, Humble Opinion stb… a színtér kicsi volt, pár banda, egy rakás kölyök, különböző társadalmi és politikai attitűdök, meg ilyesmi.  Később ez csak szarabb lett, de ez ugyanígy néz ki mindenhol. Vannak emberek, akik szemér dolgokat csinálnak, de mindig lesznek velük párhuzamosan, akik teljesen pozitívak.
Erős kapcsolat alakult ki az orosz színtérrel. Sok közös koncert van az ottani bandákkal és jó barátok vagyunk a zenélésen kívül is.  Azt el szeretném mondani, hogy egyáltalán nem bélyegezhető meg egy zenekar arról, hogy honnan jött, hanem sokkal inkább számít az, hogy milyen érzéseket és érzelmeket oszt meg a zenekar. Itt inkább több színtér egysége alkotja a színteret, és ezek közé tartozik Oroszország, Ukrajna és Fehéroroszország is, szóval van sok-sok darabja, amiből közös erővel építjük fel a színtér egész képét.


Láttam a youtube channel-eden a „live in depo” című videódat. Kibaszott királynak tűnik ez a buli, mindenki táncol és énekel. Kijevben készült ez a videó? Milyen aktív napjainkban a Kijevi színtér?
Igen, ez Kivejben készült. Egy nagy fesztivál volt orosz és ukrán bandákkal. Sok különböző országból jöttek emberek erre a koncertre. Nehéz volt azoknak, akik a fesztiválon kívül mást is meg akartak nézni, mert túl sok banda volt és a srácok a nap végére hulla fáradtak lettek. Beszéljünk a színtérről. Régebben jobb volt. Most furcsa nézni, hogy van olyan buli, amire csak 30-40 ember jön le. Nem tudjuk megmondani, hogy ez jó vagy rossz, mivel jobb, ha van 20 ember őszinte együttérzéssel, igaz szándékokkal, mint 200 ember, aki csak mosh-olni akarnak és olyan bandáknak a szövegeit énekelni, amelyeknek az üzenetéből nem is értenek meg semmit(feltéve, ha ismerik a szövegeket), és csak a fotókon akarnak szerepelni… Ez egy nagy hülyeség, de ez itt így megy.

Mi a helyzet a nácikkal a hardcore koncerteken? Magyarországon ez még ma is egy nagy probléma.
Itt nincsenek nácik a hardcore szintéren. Próbálják beépíteni a saját víziójukat a hardcore-ba, de mindenki tudja, hogy a két dolognak köze sincs egymáshoz. De a náci probléma itt is megvan, igaz közel sem annyira, mint Oroszországban, és az a szomorú hogy napról-napra egyre inkább jelen van. Kb. egy héttel ezelőtt volt Kijevben Trial, Still, Aspire, Habits és Bluesbreaker koncert. Volt egy olyan infó, hogy a nácik be fogják támadni a kocertet, meg a szokásos megvárják a koncert végét és a haza induló kölyköket elkapják, de végül minden rendben ment és senki nem került bajba. Amikor legutóbb a szülővárosomban játszottunk akkor is mentek a fenyegetőzések, de a koncert után itt is mindenki épségben hazaért. Nincsenek nácik a koncerten és nincs haverkodás velük vagy hasonlók, de ezzel a problémával mi is szembesülünk.

Márciusban Szentpéterváron játszottatok a Youth of Today előtt. Mit jelent neked ez a banda és, hogy érezted magad ezen a koncerten? Mit gondolsz egyébként a YOT reunion-ről?
Amikor meghívtak minket játszani erre a koncertre nehéz jól leírni azokat az érzéseket amik bennünk kavarogtak. Nem azok az emberek vagyunk, akik rajonganak egyes bandákért, de azért csodálatos érzés volt. Ez a banda történelmet írt, nem csak egy a sok közül, ez a banda sokkal többet tett, rengeteg ember nézőpontját változtatták meg. Nehéz elmondani mindent, amit a Youth of Today jelent nekem, egyszerűen imádjuk. Természetesen ez az imádat nem csak a Youth of Today-nek szól. Ugyanígy imádjuk a Judge-ot, a Release-t vagy éppen a Chain-t, de ez a koncert csodálatos volt, mind abban, amit a szinpadon nyújtottak, mind a személyes beszélgetések terén. Két helyen is megnéztük őket és Szentpéterváron még játszhattunk is velük, de mind a két buli hihetetlen volt. Egyébként mindig is szerettünk volna Szentpéterváron játszani, és nem is csalódtunk. A YOT koncert és az azt követő napon az afterparty koncert egyszerűen elképesztő volt. Amikor például játszottunk egy Battery feldolgozást és Ken Olden megosztotta velünk, hogy azt a számot a Battery sosem játszotta élőben... Szóval sok olyan elképesztő és spirituális pillanat volt, amit sosem fogok elfelejteni. Egyszer egy ember elmondta nekünk a véleményét arról, hogy a Still játssza a Chain of Strenght-től a True till death-t. Nem értette, hogy játszhatsz egy számot egy olyan bandától, ami már nem straight edge meg hasonlók. Ugyanez van itt is, mi megkaptuk, amit akartunk a YOT számoktól, az üzeneztet, a koncertet és nem érdekel miért állnak össze újra egy vagy több koncertre. Az sokkal fontosabb mit kapunk a történelemtől és az üzenettől, mint hogy ki nem többé straight edge. Az emberek mindig szeretnek gyorsan ítélkezni és előásni valami szart az ember életéből, de mi nem így vagyunk ezzel.



Egyébként milyen a kapcsolatotok az orosz és fehérorosz színtérrel?
Ahogy azt fent is írtam erős a kapcsolat Oroszország, Fehéroroszország és Ukrajna között. Az orosz bandák gyakran játszanak itt Ukrajnában és fordítva. Jönnek mindenhonnan a kölykök, szóval a színtért az aktivitás formálja, nem pedig a határ. Amúgy az Ukrán színtér nagyon erős most. Mindig lesznek hibák, de az emberek túlélik ezeket a változásokat és a problémákat. Itt van pár kiadó Ukrajnából, csekkoljátok le őket: One Truth Records, Reason Records, Juggernaut Records, Love Pills and Whiskey Records, Young Voices Records. Sok banda játssza a hardcore sok fajtáját különböző üzenetekkel így a színtér jól fenntartható. Van pár straight edge banda is Ukrajnában, beleértve minket is. Általánosságba véve a straight edge nem túl divatos itt, sőt manapság inkább a hülye viccek alapját szolgálják, de ez nem probléma egyáltalán. A straight edge nem veszíti el a gondolatot és a szellemiséget, míg az emberek jönnek, mennek.

Meglehetősen keveset játszatok élőben. Miért van ez így?
Igen, ez tényleg így van, de mostanában meglepően gyakran játszunk. Az elmúlt két évben három koncerten játszottunk. Nyáron meghiúsult egy fellépésünk Fehéroroszországban, mivel bajba kerültünk a határátlépésnél. Ezek a seggfejek nem engedték átlépni a határt. Miután a két gitárosunk visszajött Ukrajnába most mindenki itt él, tehát koncertezhetünk és felkészülhetünk a felvételre. Az emberek manapság nem nagyon figyelnek erre a fajta zenére, amit a Still játszik, ez az oka annak, hogy ritkán játszunk. De, a dolgok változnak és most már sokkal sűrűbben játszunk mint 2008-2009-ben.

Az anyanyelved énekelsz. Ez elég ritka ebben a stílusban szerintem. De én tökre bírom az olyan bandákat, akik a saját nyelvükön tolják, érdekessé válnak ez által a számomra. Nem is tervezitek angol anyag kiadását?
Nem, nem látnánk értelmét ennek. Mi mindig lefordítottuk a szövegeinket angolra, hogy mindenki el tudja olvasni őket. Ez a hardcore szellemisége, egy olyan légkör, ami semmihez sem hasonlítható. Nem számít melyik nyelv, állam vagy nemzet, ha megtetszenek a számok és érdekel, nem leszel lusta utánanézni a szövegek jelentésének. Szeretünk jópár Argentin és Chilei bandát, és nem túl nehéz vagy hosszadalmas lefordítani az ők szövegeiket sem. Amikor egy szöveg angolul íródott, akkor sokkal könnyebben megérthető a banda üzenete, de ha nem akkor se féljetek tőle, vagy ne ezért ne hallgassátok, mert nem értitek a nyelvet, amin énekel.

Mi a Still legfőbb üzenete?
Elég nehéz ezt elmondani pár mondatban, hogy miről szól a Still szellemisége, de azért megpróbáljuk. Reméljük, az emberek érezni fogják és megpróbálnak elgondolkozni ezeken a gondolatokon. A fő célunk a Still-el, hogy kérdéseket tegyünk fel. Nem igazán hiszünk abban, hogy statisztikákkal és gyűlöletkeltéssel többet lehet elmondani az embereknek, mint amit már így is tudnak. Az érzéseinkről beszélünk, arról a szellemről, ami bennünk van, és az érzelmeinkről, ami az életünk során ér minket. De elsősorban a kérdésekre szeretnénk fókuszálni. Nem mondjuk meg mi a jó és mi a rossz, a szövegeinkben csak kérdéseket teszünk fel. Próbáljuk felismerni a dolgok okait, hogy mit tehetünk és bölcsebbek leszünk az által, hogy nem követjük el a hibáinkat újra és újra. Reméljük, érted mire gondolunk. Bár sokféle számunk van és mind különböző dolgokról szól, de az összességében egy kicsit sötétek és depresszívek a számaink üzenetei. Az egész a ronda és sötét világról szól és, hogy az emberek hogy próbálják keresni a fényt az élethez, a válaszok kereséséről.

Minden idők legjobb 5 LP-je, EP-je és kiadója?
Oh, erre lehetetlen válaszolni, ebben a pillanatban:
LP:
-    Judge “Bringin’ It Down”
-    Mouthpiece “What Was Said”
-    Unbroken “Life.Love.Regret”
-    Mean Season “Grace”
-    Outspoken “A Light In The Dark”
    Ep:
-    Chain Of Strength “True Till Death”
-    Turning Point “Turning Point EP” ‘91
-    Inside Out “No Spiritual Surrender”
-    Battery “We Won’t Fall”
-    Shield “Build Me Up... Melt Me Down”    Labels:
-    Revelation
-    New Age
-    Conversion
-    React!
-    Amendment
de mégegyszer mondom, lehetetlen ragnsorolni ezeket.

Nem terveztek magyar koncertet?
Nagyon szeretnénk ellátogatni Magyarországra, de sajnos most nem tudjuk átlépni a határt az ország törvényei és a papírok miatti szarozás miatt. Páran közülünk bujkálnak a hadsereg elől és ez megnehezíti az összes irat beszerzését. De nagyon szeretnénk kijutni Ukrajnából és játszani Európaszerte. Reméljük, hogy hamarosan lehetővé válik, hogy ne csak a közeli országokban játszhassunk, és akkor biztos ellátogatunk Magyarországra.

Végül, mik a terveitek a bandával a közeljövőre?
Tudod, nem nagyon szeretünk tervezgetni. Az elsődleges és legfőbb terv most az, hogy felvegyük az LP-nket. Van pár leszervezett bulink, és még lesz pár Oroszországban hamarosan. Szóval van mit csinálni. Próbálunk felkészülni a felvételre és írjuk az új számokat az új 7”-re



/Marci/

1 megjegyzés: